niedziela, 21 lutego 2016

CIASTKA MIODOWO-CYNAMONOWE Z SEZAMEM I SIEMIENIEM LNIANYM



Lubię słodkie to mnie gubi. Jednak staram się wybierać mniejsze zło. I zamiast cukierków czy batoników wybieram sobie takie o to pyszne ciacha. Są takie jak lubię chrupkie, słodkie, ale za to dużo zdrowsze niż wszystkie sklepowe.

1 szklanka mąki krupczatki

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanka mąki żytniej

0,5 szklanki otrąb pszennych

2 łyżki ksylitolu

1 opakowanie cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Siemię lniane

Sezam

250 g oleju kokosowego lub margaryny

2 jajka

Ok 7 łyżek miodu


Wszystkie suche składniki mieszamy następnie dodajemy olej kokosowy i dalej mieszamy ( do konsystencji mokrego piasku). Dodajemy 2 jajka, miód i wyrabiamy ciasto.

Ciasto wkładamy na około pół godziny do zamrażarki.
Wyciągamy, wałkujemy i wycinamy ciastka.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach. Do momentu zarumienienia. Około 10 min.
Ciastka zaraz po upieczeniu są miękkie jednak, kiedy wystygną robią się chrupkie.

Możesz modyfikować przepis. Używać innych mąk czy ziaren. Pamiętaj jednak, że to mąka krupczatka nadaje ciastkom chrupkość.  Zamiast ksylitu i miodu można użyć niecałej szklanki cukru.

SMACZNEGO!



 


 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz