Większość z nas nie wyobraża sobie
rozpoczęcia dnia bez kromki chleba. Nie wątpliwie chleb, którzy upieczemy sami
będzie zdrowszy pożywniejszy i smaczniejszy. Poniżej przedstawiam Wam przepis
na najszybszy i najsmaczniejszy chleb jaki upiekłam.
Składniki na 2 bochenki:
- 500g mąki krupczatki
- 150g mąki żytniej
- 350g mąki orkiszowej
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr wody
Drożdże wymieszać z cukrem wlać do wody i odstawić na 15 min
Wymieszać resztę
suchych składników, wlać wodę z drożdżami, wymieszać i odstawić na 20 min.
Wyrobić jeszcze
raz przełożyć do forem i odstawić na kolejne 20 min.
Następnie do
rozgrzanego piekarnika(180 C) wstawić formy i piec około 60 min.
UWAGI:
- Ciasto ma dosyć luźną konsystencje takie ma być.
- Aby uniknąć przywarcia chleba do formy można nasmarować tłuszczem i obsypać np. ziarnami sezamu. Można też do zwykłej formy włożyć formę silikonową ( w samej silikonowej formie chleb może się rozlać).
- Można użyć innych mąk jednak nie polecam używać tylko mąki żytniej, ponieważ chleb może być zbyt sypki.
Masz już przepis, zatem do dzieła!
Super przepis :D Na pewno kiedyś spróbuje zrobić. Na razie muszę zadowalać się chlebem ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie. Raz posmakujesz i już więcej nie kupisz:)
Usuń