piątek, 12 lutego 2016

CHLEB WIELOZIARNISTY



     Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kromki chleba. Nie wątpliwie chleb, którzy upieczemy sami będzie zdrowszy pożywniejszy i smaczniejszy. Poniżej przedstawiam Wam przepis na najszybszy i najsmaczniejszy chleb jaki upiekłam. 

 Składniki na 2 bochenki:
  • 500g mąki krupczatki
  • 150g mąki żytniej
  • 350g mąki orkiszowej
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody

Drożdże wymieszać z cukrem wlać do wody i odstawić na 15 min

Wymieszać resztę suchych składników, wlać wodę z drożdżami, wymieszać i odstawić na 20 min.

Wyrobić jeszcze raz przełożyć do forem i odstawić na kolejne 20 min.
Następnie do rozgrzanego piekarnika(180 C) wstawić formy i piec około 60 min.

UWAGI:

  • Ciasto ma dosyć luźną konsystencje takie ma być.

  • Aby uniknąć przywarcia chleba do formy można nasmarować tłuszczem i obsypać np. ziarnami sezamu. Można też do zwykłej formy włożyć formę silikonową ( w samej silikonowej formie chleb może się rozlać).

  • Można użyć innych mąk jednak nie polecam używać tylko mąki żytniej, ponieważ chleb może być zbyt sypki.


Masz już przepis, zatem do dzieła! 












 


 

2 komentarze:

  1. Super przepis :D Na pewno kiedyś spróbuje zrobić. Na razie muszę zadowalać się chlebem ze sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Raz posmakujesz i już więcej nie kupisz:)

      Usuń